Σάββατο, 21 Σεπτέμβριος 2019
Είναι καιρός για νέα πρόσωπα στην ΚΟΕ Print E-mail
Written by Διονύσης Δάρρας   
Κυριακή, 06 Ιούλιος 2008
koe_logo

Είμαι παλιός αθλητής του πόλο που αγωνίστηκα στη Βουλιαγμένη και για λίγο στο Παλαιό Φάληρο. Σήμερα είμαι σε ηλικία 44 ετών, όταν σταμάτησα να παίζω απείχα από τις πισίνες για παραπάνω από μια δεκαετία και όταν επέστρεψα για να φέρω τα παιδιά μου στο χώρο, ανακάλυψα ότι παρόλο που έλειπα για τόσο καιρό παντού υπήρχαν ο ίδιες φυσιογνωμίες και στα ίδια πόστα. Και ακόμα και σήμερα το ίδιο συμβαίνει, μόνο αυτοί που έχουν αποδημήσει εις Κύριον...  είναι απόντες.

Αφορμή για το άρθρο μου είναι ένα περιστατικό που συνέβη στο γιο μου Γεράσιμο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (το οποίο το δημοσιοποιώ ώστε να μην πάρουν και άλλα παιδιά τη πίκρα που πήρε αυτός).

Ο Γεράσιμος για πρώτη του φορά θα συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στο αγώνισμα των 50 μέτρων ελεύθερο για αγόρια 12 ετών. Όπως και όλοι οι άλλοι συναθλητές του πήγε στο σημείο που γίνονται οι κλήσεις για τους αγώνες, κάποια στιγμή άκουσε το όνομα του σήκωσε το χέρι του και πήγε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο, όμως ένα άλλο παιδί πέρασε μέσα, τότε σήκωσε το χέρι του στην κυρία που έκανε τις κλήσεις για να της το πει και αυτή του είπε «περίμενε». Το παιδί περίμενε στη θέση μπροστά-μπροστά στο σημείο που γίνονταν οι κλήσεις χωρίς να έχει ορατότητα στον αγωνιστικό χώρο. Οι κριτές και ο αφέτης έδωσαν γρήγορα-γρήγορα την εκκίνηση χωρίς να φωνάξουν για δεύτερη φορά το όνομα του παιδιού που έλειπε από τη σειρά (εγώ και η έμπειρη προπονήτρια της ομάδας μας μόλις αντιληφθήκαμε ότι ο Γεράσιμος δεν είναι στη θέση του τρέξαμε να προλάβουμε αλλά η εκκίνηση είχε δοθεί). Τότε η προπονήτρια ζήτησε το παιδί να τρέξει σε άλλη σειρά, οι κριτές άρχισαν να λένε «Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όλες οι σειρές είναι κλεισμένες ...» όμως στην επόμενη σειρά υπήρχαν πολλές κενές διαδρομές τότε η προπονήτρια ζήτησε να τρέξει το παιδί σε κάποια από αυτές, όμως ο αλυτάρχης των αγώνων (ένας δεινόσαυρος τυπολάτρης που από τα πολλά χρόνια που βρίσκεται σ' αυτό το πόστο πιστεύει ότι είναι στο απυρόβλητο) έκανε νεύμα να διώξουν το παιδί χωρίς καν να εξετάσει τι έχει συμβεί βιαστικά - βιαστικά για να μην χάσουν χρόνο.

Έτσι το παιδί έχασε τον αγώνα που με τόσο ανυπομονησία περίμενε όχι για μια χρονιά αλλά για πολλές, από λάθος των κριτών και από τον ετσιθελισμό του αλυτάρχη που πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι είναι ο "άρχοντας" των αγώνων και  προστάτευσε τους κανονισμούς των αγώνων, που όμως οι κριτές δεν τήρησαν γιατί αφού όταν είδαν ότι έλειπε αθλητής από τη σειρά δεν φώναξαν για δεύτερη φορά το όνομα του (για αυτό υπάρχουν μαρτυρίες συναθλητών του).

Όταν πήγα να του ζητήσω το λόγο, γιατί δεν άφησε το μικρό αθλητή να τρέξει, μου απάντησε ότι έτσι λένε οι κανονισμοί και ότι αν του το επέτρεπε, οι άλλοι θα υπέβαλλαν ένσταση (σιγά μην υπέβαλλε κανείς ένσταση για ένα παιδάκι που ενώ ήταν δηλωμένο δεν έπεσε στη σειρά του και έπεσε σε κάποια άλλη, να δίνουν και παράβολο... για την ένσταση. Αλλά ακόμα και έτσι θα μπορούσε να τον αφήσει να τρέξει και αν υπέβαλαν κάποιοι ένσταση να τον ακυρώσει).   
Όταν του είπα ότι προτίθεμαι να υποβάλλω εγώ ένσταση μου είπε ότι και αν κάνω ένσταση θα τη χάσω γιατί ως άνθρωπος που είναι τόσα χρόνια στο χώρο γνωρίζει? και λέγοντας «Εσείς της Βουλιαγμένης δεν πρέπει να έχετε παράπονο...» με εκβίασε έμμεσα. Μάλιστα μου δήλωσε ότι είναι τόσα πολλά χρόνια στο χώρο γιατί τον πονά.

Εγώ θα πω ότι οι συμπεριφορές από ανθρώπους που βρίσκονται τόσα πολλά χρόνια στα ίδια πόστα, που δεν υπολογίζουν τον κόπο και την αγωνία των μικρών αθλητών, των γονιών τους και των προπονητών τους έχουν φέρει την υδατοσφαίριση και την κολύμβηση σε τέλμα και αν πραγματικά το κάνουν γιατί "αγαπούν" το άθλημα είναι καιρός ...να την κάνουν με μικρά πηδηματάκια..., αν όχι, άλλος είναι ο λόγος που βρίσκονται εκεί για τόσα χρόνια.

ΥΓ. Ψάχνοντας στους κανονισμούς της επίσημης ιστοσελίδας της ΚΟΕ ανακάλυψα ότι ο εν λόγω κύριος παρόλο που βρίσκεται τόσα χρόνια σ' αυτή τη θέση, έχει άγνοια των κανονισμών και όχι μόνο αυτός αλλά και όλοι οι άλλοι που βρίσκονταν στο κολυμβητήριο εκείνη τη μέρα. Μπορώ να φανταστώ πόσους αθλητές έχει αδικήσει. Συγκεκριμένα οι κανονισμοί αναφέρουν ότι:

SW10.14  Αv έvα σφάλμα βάλει σε κίvδυvo τηv πιθαvότητα επιτυχίας εvός κoλυμβητή, o Αλυτάρχης έχει τη δυνατότητα vα του επιτρέψει vα αγωvιστεί στη επόμεvη σειρά  ή αv τo σφάλμα συvέβη σε τελικό αγώvα, ή σε τελευταία σειρά πρoκριματικoύ αυτός/αυτή μπoρεί vα δώσει εvτoλή vα επαvαληφθεί τo αγώvισμα.


Τους κανονισμούς μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.koe.org.gr/Rules.aspx?fed=1&type=rules